Verser kan haast niet, de boeketten die florist Ludo Annaert momenteel verkoopt. Rechtstreeks uit zijn eigen pluktuin. Zelfs voor de man die meer dan veertig jaar in het vak zit, is dit een primeur.

Met die ‘back to the roots’ doelt Ludo Annaert niet alleen op ‘terug naar de natuur’, maar ook op zijn vader. Die was veertig jaar lang bloemenkweker aan de Broekstraat in Opstal. Ludo startte indertijd zijn bloemenzaak op dezelfde locatie, maar liet het zelf kweken achterwege. “Ik heb altijd gezegd dat dat kweken niets voor mij was. Maar de coronacrisis heeft me weer op andere gedachten gebracht“, zegt hij. “Het was tijdens de lockdown allesbehalve makkelijk om aan bloemen te geraken. En de ruimte had ik toch liggen omdat ik mijn serre afbrak. Resultaat was dat ik liefst 1.800 vierkante meter inzaaide met allerlei soorten bloemen, vooral soorten die commercieel haast niet te vinden zijn.

Verse boeketten

Die bloemen staan nu in bloei en Ludo maakt er voor klanten verse boeketten van. “Niet gesproeid met pesticiden of insecticiden, niet opgefokt, rechtstreeks van het veld in het boeket. Dit is de korte keten letterlijk in praktijk”, zegt de florist. “Extra troef van mijn zelf gekweekte bloemen is dat ze in hun natuurlijke vorm groeien. Dat geeft boeketten meer karakter.

De plukweide wordt een blijver. Meer nog, Annaert wil in de toekomst nog meer soorten zaaien. “Het doel is om van mei tot allerheiligen verse bloemen uit eigen tuin te hebben voor wilde, ecologische boeketten”, zegt hij. “Daar ben ik nu al over aan het nadenken en voor aan het testen.” (DND)

Bron: Het Laatste Nieuws,  26 augustus 2020